sobota, 26. marec 2022

8. dan

 Osmi dan smo začeli kot ponavadi, z zajtrkom v hostlu.

 Po zajtrku smo si vsi pridno umili zobe in se odpravili do Wielczka rudnika soli. Do tja smo šli z vlakom. Pred ogledom rudnika soli smo si še ogledali mesto Wielczka, kjer smo se ustavili na jutranji kavi. Ob 11.30 smo začeli vodeni ogled rudnika. Takoj za ovinkom so nas čakale stopnice, ki so nas popeljale okoli 60m pod površje. Potem smo sledili vodički, ki nam je razložila malo o zgodovini rudnika in o kipih ter dvoranah v njem. Rudnik je velikanski, okrasitev njegovih dvoran pa je res krasna. Videli smo mnogo kipov narejenih iz soli, kot tudi lestence, ki so bili okrašeni s solnimi kristali. V veliko sten so bile izklesane razne podobe - od zadnje večerje, do prvega božiča. Najbolj všeč pa nam je je pa bilo, da so bile tudi stene, tla in celo strop iz soli, kar pa je pomenilo, da smo lahko vse polizali. Sol je imela izvrsten okus. Nekatere stene so bile čisto zlizane, tistih smo se ognili. Ogledali smo si tri večje dvorane, najvišja od njih je merila kar 36 metrov. Vse dvorane so imele izklesane podobe, ena pa še celoten oltar ter podobo papeža. Del rudnika namenega turistom je bil dolg 3 kilometre in nam je res žal, da si veliko prostorov nismo mogli ogledati zaradi covida. Po ogledu rudnika smo se napotili še v muzej. Ker se nam ni dalo čakati na angleško vodeni ogled, smo se odločili iti na poljskega. Nismo razumeli kaj dosti, zato smo se zanašali na angleške napise pod eksponati. Muzej je bil še vedno precej zanimiv, saj smo tam videli različne solne kristale, kot tudi odprave rudarjev. Po ogledu muzeja smo se z dvigalom povzpeli nazaj v svet živih. Nekateri so si kupili še spominek iz trgovine, potem pa smo se z vlakom napotili nazaj v Krakov. Ko smo prispeli v hotel nas je pričakalo kosilo. Temu je sledil odmor, nakar smo se zbrali in igrali karte, skrivalnice in ostale namizne igre.

Vstopna točka v rudnik.

Kip madžarske princese, ki je rudnik priključila Poljski.
prenos soli
Izvir slane vode.

Pokušanje soli.
Zlizanih sten smo se izogibali.

Kapela v eni od dvoran.


Lestenec, okrašen s solnimi kristali.delavci ki previtjajo pline v rudniku ( z gorečimi baklami žgali plin - povzročalo eksplozije)

 izklesan mogočni kralj poljske, ki jo je povečal in izboljšal rudnik

izklesan rudar

kraljica ki je bila povod za pospešen razvoj rudnika soliNi komentarjev:

Objavite komentar

15 dan - povzetek izmenjave

 Za nami je naporen dan, saj smo prepotovali ogromno razdaljo. Vstali smo že zgodaj zjutraj in odhiteli na letališče ter se vkrcali na letal...