nedelja, 20. marec 2022

Erasmus Poljska - drugi dan

Dobro jutro,

danes je bil prvi celi dan, ki smo ga preživeli na Poljskem. Zbudili smo se okoli sedmih in se vsi zaspani odpravili na zajtrk. Hrana je kar dobra, toda si ne predstavljamo kako bomo enako hrano jedli 14 dni. Po zajtrku smo imeli zbor, kjer smo se zmenili o nadalnjih izletih. Kmalu po tem smo se odpravili v nemško koncentracijsko taborišče, Auschwitz.

Začetek trpljenja - vhod v Auschwitz.

Okoli 10ih smo prispeli pred stavbo, skozi katero smo vstopili v Auschwitz. Na sliki je vhod v samo taborišče. Vodič nas je popeljal po barakah, v katerih so nazorno prikazani življenski pogoji ujetnikov. V Auschwitzu I so bili zaprti predvsem fizično sposobni ludje, ki so še lahko delali. Videli smo mnogo ukradene astnine ujetnikov, ki so jo zajeli Nemci.

V barakah lahko najdemo tudi simbolični spomenik vsem žrtvam, ki so življenja izgubila v taborišču:Koncentraciska taborišča po Evropi. 

Po končanem ogledu Auschwitza I smo se odpravili proti Auscwitz II-Birkenau, največjem koncentracijskem taborišču, ki je zaradi grozot, ki so se tam dogajale dobila ime tovarna smrti. Na spodnji sliki je vhod v Auschwitz II - Birkenau.

Vrata smrti - vhod v Birkenau


Ob vhodu smo na levi strani opazili iz opek grajene barake, kamor so pošiljali ljudi, ki so jih nameravali usmrtiti, na desni pa so ostanki požganih barak, kjer so bivali ujetniki sposobni dela. Na koncu železnice smo na obeh straneh videli ostanke dveh podrtih in razstreljenih krematorijev in plinskih komor. Med njima se nahaja spomenik v spomin vsem, ki so bili umorjeni v Auschwitzu.

Železnica ki je peljala v kontratacijsko taborišče.

Spomenik slovenskim žrtvam.

Na spodnjih slikah so ostanki plinske dvorane in krematorija, ki so jih Nemci uničili pred evakuacijo.

Ujetniki v barakah niso imeli vode, prezračevanja ali sanitarij. V eni baraki je naenkrat živelo od 700-1000 ljudi. Na spodnjih slikah so "postelje," ki si jih je delilo po 8 ljudi.
Ogled se je končal okoli 15ih, nazaj do hotela pa smo prispeli okrog 16.30. Med vožnjo smo si ogledovali poljsko pokrajino. 
Rut, zbrano opazuje okolico.

Po večerji smo se odločili, da bomo odšli na sprehod in se s tramvajem odpeljali do starega mestnega centra Krakowa.


Po ogledu mestega centra smo se s tramvajem vrnili nazaj v naše stanovanje.
Ni komentarjev:

Objavite komentar

15 dan - povzetek izmenjave

 Za nami je naporen dan, saj smo prepotovali ogromno razdaljo. Vstali smo že zgodaj zjutraj in odhiteli na letališče ter se vkrcali na letal...