ponedeljek, 21. marec 2022

Erazmus Poljska - tretji dan

 Dan smo začeli z obilnim zajtrkom, nato pa nas je popolnoma zbudil poseben gost. To je bil namreč poljski golob, naša na novo najljubša ptica. V upanju, da se ji ne zamerimo, smo jo kaj hitro izpustili. 

Golob v vsej svoji veličini

Po šoku smo preverili svoje sposobnosti orientacije in sami poiskali pot do laboratorija. Hvala bogu smo šli na pravi avtobus in pravočasno prispeli do šole. 

Dečko uživa v kakovosti javnega prevoza

Na kemijski šoli so nas toplo sprejeli, hitro smo si oblekli halje in vstopili v laboratorij. Ta je bil precej drugačen od našega, saj je spominjal bolj na preurejeno učilnico.  Vseeno smo se v njem znašli in uspešno opravili analize fizičnih in kemijskih lastnosti vode, kot so: vonj vode, konc. sulfatnih ionov, pH vode, količina CO2 v vodi, bazičnost in kislost ter elektroprevodnost vode. Tamkajšnja profesorica  je govorila poljsko, na srečo pa se je naš vodič Daniel potrudil in nam spretno prevajal v angleščino. Tehnike pri vajah so nam bile znane, le izvedba je bila rahlo drugačna, saj smo navajeni dela v parih, tokrat pa smo delali vsak zase. Nekaj komplikacij je bilo z vzorci, a nam je zaradi  dobrega predznanja uspelo rešiti vsak problem. , 
Pred začetkom dela

Med delom smo pokazali naše dobro utrjeno znanje titriranja iz gimnazije. S titriracijo smo dokazovali konc. CO2  vodi, kasneje pa tudi bazičnost  in kislost vode. 
Popolno titriranje naših najboljših

Navodila smo brali v angleščini, zaradi našega dobrega znanja nam to ni predstavljalo problema, saj naše besedišče vsebuje tudi strokovnejše besede. 

Upoštevamo navodila
Priskočimo si na pomoč

Kosili smo v posebni samopostrežni restavraciji, kjer smo si izbrali kar 6 jedi za obed. Nekateri so imeli bolj lačne oči kot želodce in so obžalovali izbiro samih solat. 

Prehranjevanje

Nato nam je vodič Daniel razkazal čudovito  mestno jedro. Med pomembnejšimi znamenitosti smo si ogledali staro mestno obzidje, Jagiellonsko univerzo, Marijino baziliko in grad Wawel. 

Razkazovanje mestnega jedra


Pripravljeni na obhod mesta


Čudovita bazilika glavnega trga

Čudoviti otroci z vodičem na balkonu (Jagiellonska univerza)

Grajska katedrala

Po vodenem obhodu smo se razkropili in šli vsak svojo smer. Nekateri so odhiteli domov, ostali smo spoznavali lokalno "kuzino". 


Lokalna "kuzina" - zapiekanka

Zvečer smo se nabrali v eni izmed sob in se zabavali ob kartanju. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

15 dan - povzetek izmenjave

 Za nami je naporen dan, saj smo prepotovali ogromno razdaljo. Vstali smo že zgodaj zjutraj in odhiteli na letališče ter se vkrcali na letal...